Joanne Dohle

Joanne Dohle

Joanne Dohle is schrijfcoach en redigeert manuscripten van bekende en minder bekende schrijvers. Daarnaast begeleidt ze samen met haar man (schrijfdocent) -vanuit hun uitgeverij QuaLibri- schrijvers om hun manuscript publicabel te maken. Op schrijflantaarn.nl plaatst Joanne met enige regelmaat blogs over het schrijfproces en auteurs.

Tussen mijn fotoalbums in de toogkast liggen gelinieerde schriftjes. Die schriftjes van ruim veertig jaar geleden zijn mij net zo dierbaar als de foto’s waarop ik spelend met een schepje of een pop sta. De oude foto’s en mijn verhalen in een schools handschrift herinneren mij in woord en beeld aan mijn reis van een onbevangen kind, naar een verantwoordelijke moeder en naar waar ik nu sta: een creatieve onderneemster.
Mijn levensverhaal in een notendop reflecteert mijn ontwikkeling door nieuwe gebeurtenissen én het reflecteert waar schrijven over gaat: schrijven is reizen en verkennen. Reizen door de tijd, door de hoofden en harten van je personages, struinen door je eigen herinneringen, verkennen van de geschiedenis, filosofie en religies, en zwerven door bekende en onbekende gebieden.
Ik vind het fascinerend hoe een aaneenschakeling van gebeurtenissen ofwel een reis uiteindelijk leidt tot een bepaalde ontwikkeling van een mens (of een personage), of hoe die geleidelijk tot een ontknoping komt.
Als kind begreep ik niet waarom ik de urgentie voelde om verhaaltjes te schrijven, eindeloos te pennen met vriendinnen en gedichten te componeren. Het was er gewoon. Inmiddels kent de verkenner, de onderzoeker of ontdekker in mij het antwoord op wat ik toen niet wist: verhalen helpen ons om informatie te begrijpen, te onthouden en betekenis te geven. Daarom vertellen mensen al eeuwenlang verhalen; ze helpen ons. Door de tijden heen is over alles al eens geschreven, waardoor het aansnijden van een nieuw thema praktisch onmogelijk is geworden. Een schrijver kan dus in principe alleen iets nieuws vertellen door de manier waarop hij zijn verhaal vertelt, zijn eigen unieke manier. Als schrijfcoach vind ik het daarom belangrijk dat een schrijver bij elk verhaal bij zichzelf vertrekt: op zoek gaat naar wat zijn verhaal tot zijn verhaal maakt én wat hij wil vertellen aan de lezer. Hij neemt op die verkenningsreis waardevolle bagage mee: zijn eigen unieke ervaringen, zijn eigen unieke visies en zijn eigen unieke manier van kijken en niet te vergeten; zijn fascinaties.
Ik hecht daarom veel waarde aan de eigenheid van een verhaal. De vorm (stijl en compositie) is voor mij een middel om een verhaal zo boeiend en inlevend mogelijk te vertellen, terwijl eigenheid een verhaal onderscheidt van al die verhalen die over hetzelfde onderwerp of dezelfde thematiek gaan. Schrijfdogma’s, zoals show, don’t tell, bestaan daarom voor mij niet. Niet alleen omdat binnen een verhaal alles contextafhankelijk is waardoor een schrijfdogma nooit een voorgeschreven wet kan zijn, maar meer nog dat het braaf volgen van dezelfde regels de eigen creativiteit om zeep helpt en tot dezelfde verhalen leidt. Bovendien heb ik in mijn begeleiding van schrijfcursisten gemerkt dat wat voor de een fantastisch werkt, voor de ander totaal niet opgaat. De een vertelt een pracht verhaal in beelden, terwijl de ander een even sterk verhaal vertelt in een totaal andere stijl danshow. Ik benader literatuur dan ook als een kunstvorm, zoals muziek, theater, schilderen of beeldhouwen. Elk kunstwerk in elke kunstvorm vertelt zijn verhaal volgens de unieke kijk van de creator. Het vertrekpunt voor mij als schrijfcoach is dan ook om samen met de kunstenaar te kijken naar zijn uiting van creativiteit en hoe de over te brengen emotie, (totaal)beeld en/of impliciete boodschap op alle niveaus in het verhaal versterkt kunnen worden. Dát vind ik telkens weer een uitdagend pad dat een schrijver samen met mij wil bewandelen. En de eindbestemming? Dat bepaalt de schrijver; hij of zij blijft de creator van zijn werk.
Mijn visie en aanpak op creatief schrijven in de rol als beoordelaar van de verhalen van LetterSpinsels zal niet veel daarvan afwijken. Ik kijk uit naar jullie boeiende reizen!

Naam: Joanne Dohle
Geboren: op een winterse dag in 1967
Woonplaats: Assen
Meer informatie: qualibri.nl en schrijflantaarn.nl