In memoriam – Anneke Blok

In memoriam – Anneke Blok

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat Anneke Blok woensdag 18 december 2019 op 80-jarige leeftijd plotseling is overleden.  Zij beoordeelde sinds 1998 de verhalen van de kwartaalwinnaars. Ze probeerde haar feedback zo te verwoorden dat niet alleen de schrijver van het betreffende verhaal zijn werk daarmee op een hoger niveau kon brengen, maar dat ook de andere leden er hun voordeel mee konden doen. Daarmee heeft zij al die jaren veel voor ons collectief betekend en wij zijn Anneke daar dankbaar voor.

Het is nog onvoorstelbaar dat Anneke nooit meer een reactie zal geven op de winnende kwartaalverhalen. Ook een gastbijdrage van Anneke, zoals in onze LS van het vierde kwartaal, zullen we moeten missen. Anneke was vanaf 1993 betrokken bij ons collectief en de voorlopers ervan. Zij heeft vanaf die tijd, met een onderbre­king van enkele jaren, verhalen voor ons beoordeeld. De eerste jaren telkens vier verhalen per zes-wekenuit­gave, onder de naam Bloknotes. Haar laatste beoordeling was het verhaal Lalala-lampe van Aukje-Tjitske, die je terugvindt in deze LS en op deze website. Een kleine week voor haar plotselinge overlijden had ze deze beoordeling naar Bar­bara gestuurd. In die laatste mail schreef ze ook: Voor alle letterspinners een goed en creatief 2020.

Haar reacties waren niet alleen van waarde voor de auteur van het betreffende verhaal, maar ook leerzaam voor de andere leden. Voor alles wat ze voor ons heeft gedaan en betekend, zijn wij haar dankbaar.