Trenke Riksten

Trenke Riksten

Als zesjarige antwoordde ik op de vraag wat ik later wilde worden: ‘Juf. Of schrijfster.’ Wanneer we later op de basisschool de opdracht kregen om een opstel te schrijven, kreunden mijn klasgenoten, maar ik juichte. In de brugklas schreef ik korte verhaaltjes over clowntje Pollie, die ik later voorlas aan een meisje op wie ik paste.
Na mijn studie psychologie woonde ik een periode in Engeland. Daar werkte ik aan een manuscript voor een kinderboek, dat ik terug in Nederland naar Kluitman opstuurde. Ik kreeg veel positieve feedback en het advies eens boeken van andere kinderboekenschrijvers te lezen, zoals van Carry Slee. Ik herschreef het manuscript grondig en stuurde het opnieuw op. Helaas kreeg ik weer een afwijzing. In 2003 stuurde ik het naar een andere uitgever en die was enthousiast! In eerste instantie was ik heel blij. Ik vond het wel wat gek dat we zo veel zelf moesten doen: de cover ontwerpen, flaptekst schrijven en mailadressen aanleveren waar promotiemails heen zouden gaan. Aan redactie werd niet gedaan en een boekpresentatie kwam er ook niet. Later leerde ik dat dit een pod-uitgever was, een “uitgever” die bijna alles uitgeeft zolang het maar geen echte bagger is, die per boek drukt en weinig aan promotie doet. Er kunnen soms best pareltjes tussen zitten, maar boekwinkels willen niet graag met zulke uitgevers in zee. Ik besloot dat ook nooit meer te doen.
In 2004 volgde ik online een cursus korte verhalen schrijven en niet lang daarna in mijn woonplaats Groningen een cursus columns schrijven. Vanaf eind 2007 werd ik lid van www.schrijvenonline.org, een heel fijne website voor beginnende schrijvers. In 2008 was ik lid van Woordenstroom, een voorganger van LetterSpinsels. Daar ben ik mee gestopt vanwege tijdsgebrek met een jong gezin en de druk die het zesmaal per jaar een verhaal moeten schrijven mij gaf. Wel ging ik proberen boeken te schrijven, wat kon, omdat ik het deed wanneer het mij schikte en ik geen deadlines had.
In 2010 verscheen mijn eerste boek, een bundel trouwcolumns. In 2014 verscheen mijn eerste kinderboek. Inmiddels heb ik vier boeken voor volwassenen op mijn naam staan (drie non-fictie en één half non-fictie) en dertien kinderboeken, vooral avi-boekjes en prentenboeken. Twee daarvan, prentenboeken in rijmvorm, schreef ik samen met mijn schoonmoeder Maria Riksten-Brouwer. Meer over mij en mijn boeken kun je lezen op www.trenke.nl. (Het boek dat door de pod-uitgever werd uitgegeven staat daar niet op.)
Mijn laatste boek, Is dit alles?, een borstkankerroman met autobiografische elementen, verscheen in oktober 2021. Sindsdien heb ik vanwege fysieke problemen, gebrek aan inspiratie, en omdat ik het doel een boek te publiceren al vaak bereikt had en een kosten-batenanalyse steeds meer aangaf dat dat niet zo heel veel positiefs meer opleverde, niet meer aan een nieuw boek gewerkt. Echter, ik miste het schrijven wel.
Zodra ik een oproep van Barbara zag dat LetterSpinsels nieuwe leden zocht, dacht ik erover na of ik (weer) lid zou willen worden. Ik zou dan opnieuw de druk voelen van verhalen “moeten” schrijven, maar het ging nu slechts om vier verhalen per jaar en mijn gezin heeft niet meer zo mijn aandacht nodig als in de tijd dat onze kinderen nog klein waren. Ik vind schrijven en feedback ontvangen en geven leuk, dus het leek mij dat ik hiermee het gevoel dat ik met mijn hobby bezig was weer terug zou krijgen. Ik gaf aan dat ik graag lid zou worden en dat mocht. Daarom ga ik vanaf januari 2023 deelnemen aan LetterSpinsels.