Barbara Joy

Barbara Joy

BarbaraJoyIk schrijf al sinds mijn kindertijd, maar echt serieus werd het nadat ik in 1999 een tweejarige schrijfcursus afrondde. Met een flink aantal van mijn korte verhalen en gedichten heb ik regionale en landelijke prijzen gewonnen, ook zijn er zes verhalen van mij gepubliceerd in bundels die uitgegeven zijn door reguliere uitgevers. Ik ben opgenomen in de lijst met Zeeuwse schrijvers.

Mijn deels in Sri Lanka spelende debuutroman Schaduwvrouw over geheime liefde en geheime rouw is in mei 2013 uitgegeven door uitgeverij De klimmende ster. Er is ook een luisterboek en een E-book versie van uitgebracht. Het boek is ook te leen in bibliotheken in Nederland en Vlaanderen en is vertaald in het Amerikaans-Engels onder de titel Shadow Woman.

Het schrijven van verhalen vind ik even leuk als het beoordelen ervan. Ik geef graag uitgebreide verbetervoorstellen, want aan alleen neersabelen heb je niets. Ik richt me op het effect van tekst op lezers en vind het fijn om te zien als schrijvers die omslag ook maken. Vanwege de objectiviteit let ik vooral op de schrijftechnische uitvoering en minder op de inhoud. Als jurylid van Woordenstroom zag ik ook jarenlang verhalen voorbijkomen en sommige voorzag ik van opbouwende kritiek, want ik geef graag kennis door, maar ik kan ook met veel plezier schaven aan mijn eigen schrijfsels.

Ik hou van het creatieve proces. Mijn hoofd zit vaak vol gedachten en door het schrijven ontstaat er een ontspannende structuur in mijn denken. De natuur inspireert me, maar ik ben ook geïnteresseerd in filosofie, religies en andere culturen, spiritualiteit en psychologie, kortom wat mensen beweegt de dingen te doen die ze doen. Hun achtergrond, inzichten, overtuigingen, ideologieën en keuzes. Ik hou ervan de meerdere kanten te belichten van controversiële thema’s. Binnen het psychosociale genre voel ik me dan ook thuis.

Het leukste aspect van LS vind ik het geven van feedback en delen van kennis. Het wedstrijdelement spreekt mij ook aan net als de stimulans om binnen een bepaalde tijd een nieuw verhaal te moeten schrijven. De mogelijkheid tot toetsing vind ik echt een pluspunt. Ik krijg graag feedback.

Barbara Joy (van Dijk)
Woonplaats: Vlissingen
Geboortejaar: 1954
Lid sinds: 2001
Redactielid LS sinds 2002
E-mail: tjebbar@zeelandnet.nl