Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

De combinatie van mijn Friese voor- en meisjesnaam met mijn Zeeuws-Vlaamse achternaam verraadt al dat ik oorspronkelijk uit Friesland kom en getrouwd ben met een Zeeuws-Vlaming. We wonen op een boerderij tussen Zaamslag en Terneuzen. Momenteel hebben we twee prachtige dochters, van negen en zeven jaar, en de derde is op komst. Onze oudste heeft het Rett-syndroom en heeft veel zorg en begeleiding nodig. Dat beïnvloedt niet alleen mijn leven, maar ook mijn schrijven.

Na het gymnasium – een ideale school als je van taal houdt – heb ik archeologie gestudeerd en daar ook voor een korte periode werk in gevonden. Al tijdens mijn studie volgde ik bijvakken op taalgebied en schreef ik redelijk veel (meest Friese) gedichten, waarvan een enkele gepubliceerd werd. In 2008 rolde ik het tekstschrijversvak in, nadat ik eerst op vrijwillige basis stukjes voor een regionaal blad had geschreven. Ik deed een cursus journalistiek en richtte Semper Scribo Tekst- en Redactiebureau op. Semper Scribo betekent ‘Altijd schrijf ik’ en onder deze naam schreef ik veel non-fictie in opdracht, zoals advertorials voor bedrijven en meer persoonlijk getinte interviews voor regionale media.

De laatste jaren doe ik het vanwege de situatie thuis rustiger aan met mijn werk, maar krijg ik nog steeds mooie en gevarieerde schrijfopdrachten. De focus verschuift nu meer naar fictie, zowel in mijn vrije tijd als vanuit Semper Scribo. Sinds een jaar functioneer ik namelijk als schrijfcoach voor de online schrijfschool van Marjon Sarneel, van wie ikzelf in de loop der jaren via verschillende schrijfcursussen veel heb geleerd. Het is fijn om te schrijven of op z’n minst met schrijven bezig te zijn. Als ik een poos niet schrijf vanwege andere werkzaamheden voel ik me lusteloos en word ik chagrijnig.

Toen ik op Facebook las dat er bij LetterSpinsels een plaats vrij was gekomen, heb ik gelijk de website bekeken en om meer informatie gevraagd. Al snel kreeg ik in de gaten dat het om een groep serieuze schrijvers ging, met verhalen van hoge kwaliteit. Wat zou het toch mooi zijn om daar bij te horen, dacht ik. Het leek me fijn om enerzijds gedegen feedback op mijn eigen verhalen te krijgen en anderzijds te leren van de verhalen van anderen en daar feedback op te geven. Daar kwam bij dat ik ondanks alle goede voornemens vaak een stok achter de deur nodig heb om tot schrijven te komen. LS leek me de ideale stok. Gelukkig werden mijn drie ballotageverhalen LS-waardig gekeurd en bleek de feedback die ik daarop kreeg inderdaad heel waardevol. Vandaar dat ik met veel plezier bij LS begin.

Naam: Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga
Woonplaats: Zaamslag
Geboortedatum: 16-11-1984
E-mailadres: aukjetjitske@hotmail.com
Lid sinds: 2e kwartaal 2019