Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

De combinatie van mijn Friese voor- en meisjesnaam met mijn Zeeuws-Vlaamse achternaam verraadt al dat ik oorspronkelijk uit Friesland kom en getrouwd ben met een Zeeuws-Vlaming. We wonen op een boerderij tussen Zaamslag en Terneuzen. We hebben drie prachtige dochters, geboren in 2010, 2012 en 2019. Onze oudste heeft het Rett-syndroom en heeft veel zorg en begeleiding nodig. Dat beïnvloedt niet alleen mijn leven, maar ook mijn schrijven.

Na het gymnasium – een ideale school als je van taal houdt – heb ik archeologie gestudeerd en daar ook voor een korte periode werk in gevonden. Al tijdens mijn studie volgde ik bijvakken op taalgebied en schreef ik redelijk veel (meest Friese) gedichten, waarvan een enkele gepubliceerd werd.

In 2008 rolde ik het tekstschrijversvak in, nadat ik eerst op vrijwillige basis stukjes voor een regionaal blad had geschreven. Ik deed een cursus journalistiek en richtte Semper Scribo Tekst- en Redactiebureau op. Semper Scribo betekent ‘Altijd schrijf ik’ en onder deze naam schreef ik veel non-fictie in opdracht, zoals advertorials voor bedrijven en meer persoonlijk getinte interviews voor regionale media.

Sinds 2020 werk ik in het supportteam van AssistiveWare, een bedrijf dat communicatie-apps ontwikkelt voor mensen die niet kunnen spreken of niet voldoende op hun spraak kunnen vertrouwen. In die hoedanigheid ben ik ook veel met taal bezig. Daarnaast functioneer ik met veel plezier als schrijfcoach voor Online Schrijfschool Marjon Cosijn en ben ik met evenveel plezier een van de zes stadsdichters in het dichtersgilde van de Gemeente Terneuzen.

Het is fijn om te schrijven of op z’n minst met schrijven bezig te zijn. Als ik een poos niet schrijf vanwege andere werkzaamheden voel ik me lusteloos en word ik chagrijnig. LetterSpinsels is een fijne, positieve groep mensen en ik ben er trots op dat ik daar deel van uit mag maken. Het is fijn en leerzaam om feedback te krijgen op eigen verhalen en op mijn beurt feedback te geven op de verhalen van de anderen. Door LetterSpinsels kan ik mijn schrijftechniek (met name voor proza) verbeteren en daar ben ik blij mee.

Naam: Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga
Woonplaats: Zaamslag
Geboortejaar: 1984