Sandra Bernart

FPF 20150706 Sandra Bernart Boek003

Eigenlijk heb ik het al vanaf de ‘Botjestijd’, de dikke kartonnen boekjes die ik in de eerste klas van de lagere school mee naar huis mocht nemen. Als je toch zo kunt schrijven, dacht ik toen. Daarna kwamen Wipneus en Pim voorbij en Pinkeltje. Maar ook Saskia en Jeroen, en Madelief uit de boeken van Guus Kuijer hebben een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. Stel je toch eens voor je dat je zo kunt schrijven, dacht ik toen. Ik werd ouder, de boeken groeiden met mij mee, evenals mijn bewondering voor het schrijven. Ik schreef ook. Elk verjaarsdagcadeau werd vergezeld van een gedichtje en opstellen vloeiden moeiteloos uit mijn pen. Guus Kuijer maakte plaats voor Mulisch en Hermans. Als je toch zo kunt schrijven, dacht ik toen. Tijdens mijn studie Economische Psychologie heb ik vooral genoten van het schrijven van mijn scriptie, waarbij ik meer aandacht heb besteed aan de schrijftechnische kant dan aan de wetenschappelijke inhoud.

Met de komst van internet ging een nieuwe wereld voor me open. De mogelijkheid om via dit medium mondiaal kennis te delen, me te laten inspireren, maar ook anderen te inspireren vind ik nog steeds geniaal. Het schrijven heeft me nooit losgelaten, het fenomeen ‘bloggen’ heeft hier nieuw leven ingeblazen. Een paar jaar lang heb ik momenten van verwondering gedeeld in mijn blog.

Schrijven is voor mij een manier van communiceren, van precies de juiste snaar treffen, van de kern raken. Van niets, iets maken. Dit zag ik ook terug in mijn werk als webdesigner, waarbij het erom ging mensen te raken via een scherm, mensen thuis te laten voelen zonder glimlach, mensen te prikkelen, nieuwsgierig te maken, zonder oogcontact. Met enkel tekst en beeld als gereedschap.

In 2007 heb ik de sprong gewaagd, na het lezen van ‘Wie scheep gaat’ van Rascha Peper. Als je toch zo kunt schrijven, dacht ik toen. Maar ook Rascha is ooit met een lege bladzijde begonnen, nam ik mezelf voor tijdens mijn vaste hardlooprondje. Die lege bladzijde is inmiddels gegroeid tot twee romans. Ik ben gegrepen door het vak. Mijn allereerste korte verhaal ‘Kruisbestuiving’ werd in het voorjaar van 2009 door www.woordenstroom.org beloond met een publicatie op deze site. Hierdoor ben ik in contact gekomen met LetterSpinsels, waarvoor ik net als tien anderen elk kwartaal een kort verhaal schrijf. Door zowel het geven als ontvangen van feedback op deze verhalen merk ik dat ik een enorm gegroeid ben in het schrijven. En mijn verhalen vielen regelmatig in de prijzen. Mede dankzij de schrijflessen bij Roel Smits, die ik al jaren volg. Mijn enthousiasme voor het vak is hierdoor alleen maar gegroeid. Met veel plezier begeleid ik ook anderen bij het schrijven van hun verhalen of manuscript.

Sandra Bernart
Woonplaats: Maarheeze
Geboren op 30 juli 1973
Lid sinds: 2009

www.sandrabernart.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.