Hanneke van Wieringen

Hanneke van Wieringen

Hanneke van WieringenMijn eerste schrijversprijs kreeg ik toen ik een jaar of 10 was en ik meedeed aan een opstellenwedstrijd voor kinderen, georganiseerd door De Nieuwe Dag, een krant van de Vereenigde Katholieke Pers. Ik won de 2e prijs, Knikkertje Lik, een boek geschreven door Daan Zonderland.

Veel verder gingen in mijn jeugd mijn schrijversaspiraties niet, wel schreef ik toen ik een jaar of 17/18 was een toneelstuk voor de padvinderij, wat ook nog werd opgevoerd. Mijn fantasie speelde en speelt een grote rol. Als kind al vertelde ik zelfverzonnen verhaaltjes aan mijn jongere broer en zusjes.

Later, tijdens de vwo-opleiding in het volwassenenonderwijs (ik was en ben een laatbloeier) en gedurende mijn hbo-studie Nederlands MO merkte ik dat schrijven en dan met name het schrijven van fictie mij goed afging en dat ik daar veel plezier aan beleefde. Mijn doel met de studie Nederlands was lesgeven in het volwassenenonderwijs. Door omstandigheden heb ik dat maar korte tijd, maar wel met heel veel plezier, kunnen doen. Ik heb nog wel in een jaar of wat Nederlandse les gegeven aan vrouwen met een migrantenachtergrond.

Het lesgeven, het doorgeven van kennis heb ik op een heel andere manier weer opgepakt. Na mijn studie astrologie eind jaren ’90 tot een paar jaar geleden heb ik cursussen astrologie gegeven aan kleine groepjes.

Met schrijven ben ik weer begonnen in 2008 als lid van een schrijfgroep bij de Blauwe Kom in Haarlem. Eerst iedere week, later eens in de maand, schreven en schrijven we een verhaal op een bepaald thema, beginzin of onderwerp, we lezen elkaar ons verhaal of gedicht voor, geven elkaar mondelinge feedback en krijgen later een schriftelijke analyse en feedback van Nico van den Raadt van de Blauwe Kom. Ik heb daar de afgelopen jaren en ook nu nog met veel plezier aan meegewerkt en heb inmiddels een aardig archief met verhalen en gedichten.

De afgelopen jaren is een verhaal van mij opgenomen in de verzamelbundel Vrienden waren ze… uitgegeven door Kontrast  in 2012, een verhaal in Schoon Schip, een Vlaams-Nederlands Literair Cultureel Tijdschrift. Verder heb ik af en toe meegedaan aan schrijf- en dichtwedstrijden met publicatie o.m. in Woordenstroom en in het Haarlems Dagblad dit jaar. In 2020 heb ik in eigen beheer en in kleine oplage een boekje uitgegeven, een selectie verhalen op het thema Tussen het begin en het einde.

Niet alleen het schrijven, maar ook het vertellen van verhalen bleef mij boeien. Vandaar dat ik een jaar of drie heb meegedaan aan het Verteltheater van De Blauwe Kom. Dat wil zeggen niet een verhaal voorlezen maar voordragen. Ik vond het leuk en spannend om eigen creaties om te werken naar verteltrant en op deze manier mijn verhalen naar buiten te brengen.

En nu dus debutant bij LS.  Zij het wel met enige aarzeling mijnerzijds. Ik heb niet veel ervaring met het geven van schriftelijke feedback op literaire producten van anderen en na het lezen van de verhalen van het laatste kwartaal van de deelnemers was ik behoorlijk onder de indruk van het niveau. Spannend en eervol dat nu ook mijn verhalen gelezen en beoordeeld gaan worden door een groep ervaren schrijvers, en fijn dat er nu weer een stok achter de deur staat om te gaan schrijven!  

Hanneke van Wieringen
Woonplaats: Haarlem
Geboortejaar: 1944

Voor- en achterkant van mijn bundel

Mijn verhalenbundel is helaas uitverkocht. Ik denk over een nieuwe kleine oplage, mocht daar belangstelling voor zijn.