Eindejaars-topvijf 2019

Eindejaars-topvijf 2019

Dit zijn de vijf hoogst geëindigde verhalen van 2019.

  1. Niet de Snoek! / Sandra Bernart
  2. De tiende dag / Monique Cunnen
  3. Aagjes olifant / Barbara Joy
  4. Lala-lampe / Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga
  5. Logeren met kerst / Anita Lodewijks

Bekijk hier de volledige lijst van 2019.

 

Beoordeling van de top-vijf-verhalen 2019 door Joanne Dohle

Begin 2020 ontving ik van Barbara de vijf beste verhalen van Letterspinsels 2019, en hoe terecht is deze selectie uit al die mooie verhalen tot stand gekomen! Niet de Snoek!, De tiende dag, Aagjes olifant, Lala-Lampe en Logeren met kerst zijn onverkort allemaal uitblinkers. Het was een plezier om die te lezen en te mogen beoordelen. Maar ja, er kan maar één de allerbeste zijn; dat is een fait accompli.

Bij mijn keuze voor het allerbeste verhaal laat ik me niet leiden door mijn persoonlijke smaak voor de inhoud of een genre. Mijn belangrijkste criterium voor een goed verhaal is dat een verhaal de lezer intrigeert en/of vermaakt. Daarbij betrekt de verteller de lezer (of luisteraar) bij zijn/haar verhaal en weet hij/zij de aandacht tot het einde vast te houden.

Ik hoop dat mijn feedback jullie enige inzichten geeft in het toepassen van mijn criterium voor het vertellen van een goed verhaal; een criterium waarbij alle schrijftechnieken aan bod komen.

Welnu, de hoogste tijd voor de aankondiging van het winnende verhaal van 2019! Dit verhaal is origineel, tovert een lach om de mond, is geniaal in de spanningsopbouw (het net spant zich steeds strakker om de hoofdpersoon), kent een verrassend einde en zet de lezer aan tot zelfreflectie. Uit deze lange opsomming van krachtige punten in een kort verhaal, mag duidelijk worden dat ik dit jaar met de keuze van de leden voor het beste verhaal van 2019 meega: Niet de Snoek! Sandra, van harte gefeliciteerd.