Auke Miedema

Auke Miedema

Geboren en getogen in Amsterdam. Schrijven heb ik altijd leuk gevonden. Mijn eerste uiting was in de vijfde klas van het gym. Wij hadden een tijdje les in een noodgebouw. Het piepte en kraakte en ’s winters was het er steenkoud. Daar vond ik wat van, ik schreef een klaagzang in dichtvorm, dat in de schoolkrant werd geplaatst. Voor mijn leraar Nederlands reden om het in de klas te behandelen.

In 1972 verhuisden we naar De Rijp, waar ik mijn vrouw leerde kennen op basketbal. Al snel ging ik als student scheikunde weer naar Amsterdam (1976), op kamers in de Jordaan, maar bleef in de weekenden trouw aan De Rijp vanwege basketbal.

In 1979 nam ik met een aantal andere fanaten de redactie van het clubblad over. We hadden grootste plannen en toverden een saai blaadje om tot het meest gewilde clubblad uit de basketbalhistorie. Drie jaar lang verzorgden wij een blad met glossyachtige proporties, met cover, strip (Guust Flater-stijl), roddels, recepten, puzzels, (wedstrijd)verhalen en nog veel meer. Net als Koot en Bie hebben wij de Nederlandse taal van nieuwe woorden voorzien, al zijn die nooit in de dikke Van Dale opgenomen. Het meest aansprekende woord was wel: ‘stencilmachinebewakingspoes’. Iedere maand een redactieweekend in een benedenwoning in Amsterdam, waarin tot diep in de nacht getekend, geschreven, getypt en gestencild werd (zo deden we dat toen).

De studie scheikunde verliep mede daardoor niet helemaal zoals gepland. Na drie jaar lesgeven op mijn oude middelbare school, ging ik werken bij een grote wetenschappelijke uitgeverij als bureauredacteur. In 1989 maakte ik de switch naar ICT. Helaas kwam daar na 26 jaar in 2010 een einde aan wegens outsourcing naar India. Na wat aanmodderen als zzp’er, en bij een verzekeringsmaatschappij heb ik de laatste zevenenhalf jaar gewerkt als ICT Coördinator bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw, een prachtig familiebedrijf, bouwer van super-de-luxe megajachten voor de allerrijksten der aarde.

In 2017 begon ik serieus na te denken over mijn pensionering. Er vormde zich een idee in mijn hoofd, als ik stopte met werken zou ik een roman gaan schrijven. Het verhaalidee had ik al en moest worden uitgewerkt. Dus startte ik met schrijfcursussen. Eind 2019 werd het tijd voor een serieuze schrijfopleiding aan de Schrijversacademie, want ik had besloten om in 2021 te stoppen met werken en me volledig aan schrijven te wijden. Schrijven werd mijn lust en mijn leven, ik stuurde wat verhalen in voor schrijfwedstrijden. Inmiddels zijn drie verhalen van me gepubliceerd. Het meest trots ben ik op het verhaal ‘Road to nowhere’ dat in Schrijven magazine (februari 2021) is geplaatst.

Sinds 1 januari 2021 ben ik gestopt met werken. De opleiding is afgerond, en toen kwam ik LS tegen. Na wat heen en weer mailen kwam ik door de ballotage, en mag ik het komend half jaar als aspirant lid mijn verhalen met hen delen. Ik ben benieuwd naar de verhalen en de feedback. Ik wil me graag verbeteren, en ontwikkelen tot een volwassen schrijver. Ik wil van hen leren, met als uiteindelijke doel het voltooien en uitgeven van een roman.

Naam:                           Auke Miedema
Woonplaats:                Wijdewormer (Neck)
Geboortedatum:         26 december 1955
E-mailadres:                schrijven@amiedema.net
Lid sinds:                     4/2021