Jaap Ferwerda

Net deze maand (12/20) zijn Anne en ik getrouwd, nadat we al elf jaar samen optrokken en ik in 2017 van Harlingen naar haar in Arnhem verhuisde. Ik heb twee zoons en Anne en ik samen hebben zeven kleindochters.

Al in de wieg schreef ik. Beelden, licht en donker, beweging, geur en geluid kan ik mij herinneren, maar ik had nog geen middelen om ze vast te leggen. Op de lagere school schreef ik verhaaltjes. Voor de schoolkrant van de HBS tekende en schreef ik. Op mijn 14e ontdekte ik de literatuur. Dat wilde ik ook. In de volgende tien jaar gooide ik er tientallen korte verhalen en honderden gedichten uit. Ik schreef twee romans. Eén ervan bood ik aan voor een schrijfwedstrijd. Ik kreeg hem terug met de opmerking: U heeft De Avonden goed gelezen en te weinig vergeten.

Ik werd bonnensorteerder, ijzersjouwer, acteur en tekstschrijver voor een satirisch radioprogramma van Jan Fillekers. Die ging daarna naar de televisie met Alexander Pola. Daar kon ik niet tegenop. In­tussen was ik correspondent voor een spaarkas, studeerde Engels, werd vertaler voor Mobil Raffinade­rij, leraar Engels/CKV door de week en antiquaar in het weekend. Het leraarschap betekende het einde van de schrijverij. Ik schreef alleen nog voor het schoolcabaret, samen met een collega.

Pas tegen mijn pensionering begon ik weer aan korte verhalen en gedichten. Ik won hier en daar een prijsje, o.a. bij Limnisa, zodat Mariël Hacking bij LS mij niet geheel onbekend is. In  2017 bundelde ik mijn zkv’s over twee zeventigers in ‘Herenleven’, daarna kwam er een boekje met kwatrijnen, ‘Nee, serieus?’ en een paar weken geleden verscheen ‘De moeder’, korte, zeer korte en ultrakorte verhalen, een kloek boek van 300p. Het had makkelijk het dubbele kunnen worden, maar boeken van meer dan 300p laat ik zelf links liggen, daar wil ik anderen ook niet mee belasten.

Ik ben lid van een schrijfclubje. Dat is heel gezellig en we leren wel van elkaar, maar de kritiek blijft te oppervlakkig. Bij LS is dat wel anders, zoals ik bij mijn eerste probeersels al heb mogen ervaren. Daar kijk ik naar uit. In mijn schrijfsels kom je enkele particuliere eigenaardigheden tegen, zoals pan­nekoek en ‘komma plus en’, die ik niet meer kan afwennen. Daar moet je maar overheen lezen. Ik ver­heug me geweldig op de wisselwerking met jullie. Wat ik van jullie gelezen heb, stond op een behoorlijk hoog peil.

Naam: Jaap Ferwerda
Woonplaats: Arnhem
Geboortedatum:  12/6/41
E-mailadres: derobijn@ziggo.nl
Lid sinds: 1/2021